r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

President ECB: economische crisis zeer ernstig

zondag 16 mei 2010, 14:11

gewijzigd 21:55

HAMBURG (ANP) -De financiële wereld beleeft de ernstigste financiële crisis in tientallen jaren. Dit zei Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), dit weekend in een interview met het Duitse weekblad der Spiegel.

,,Sinds september 2008 zijn we geconfronteerd met de moeilijkste situatie sinds de Tweede Wereldoorlog, misschien zelfs de Eerste Wereldoorlog. We hebben echt dramatische tijden meegemaakt en maken ze nog mee'', aldus Trichet.

De centrale bankier vergeleek de paniek op de financiële markten ruim een week geleden met de situatie in het najaar van 2008. Toen leidde het omvallen van de Amerikaanse bank Lehman Brothers bijna tot een ineenstorting van het financiële stelsel.

Hij zei dat er stevige maatregelen moeten worden genomen om onverantwoord leengedrag door overheden te voorkomen. ,,De ECB vraagt om omvangrijke veranderingen en ik zal dit uitleggen in het task force voorgezeten door Herman van Rompuy.'' EU-president Van Rompuy werkt aan voorstellen voor onder meer aanscherping van het stabiliteitspact. Hierin zijn de begrotingsregels voor landen van de Europese Unie vastgelegd.

Trichet bestreed de suggestie dat de ECB zijn onafhankelijkheid heeft verloren toen een week geleden werd besloten staatsobligaties te gaan opkopen. De ECB droeg met deze stap zijn steentje bij aan het omvangrijke steunplan voor de euro van Europese overheden. Kort daarvoor had Trichet nog gezegd dat het opkopen van staatsobligaties niet aan de orde was.

,,We hebben niet toegegeven aan regeringsleiders en staatshoofden. We baseren onze beslissingen altijd alleen op onze eigen inschatting van de situatie en niet op de aanbevelingen van overheden, markten of sociale partners'', zei hij.

Trichet drukte Europese en vooral Duitse spaarders op het hart dat zij niet bang hoeven te zijn dat de ECB de inflatie sterk zal laten oplopen. ,,Ik begrijp de gevoeligheid van mijn Duitse vrienden. Maar de feiten zijn dat de inflatie in Duitsland nog nooit zo laag is geweest als in de afgelopen elf jaar.''

Door het opkopen van staatsobligaties komt extra geld in omloop. Dit kan leiden tot prijsstijgingen. De ECB neemt echter maatregelen om te compenseren voor de groei van de geldhoeveelheid.

Terug naar boven