r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Esmé Wiegman gaat in debat over ‘voltooid leven’, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 17 mei 2010 10:30
plaats Den Haag
locatie Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 Toon locatie
aanwezigen K.G. (Klaas) de Vries, A. (Anouchka) van Miltenburg, H.Th.M. (Hein) Pieper, J.C.M. (Jolande) Sap, E.E. (Esmé) Wiegman-van Meppelen Scheppink, K. (Keklik) Yücel, M.F. (Margo) Andriessen e.a.
organisatie ChristenUnie (CU)

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) organiseert op maandag 17 mei een Invitational Conference over mensen die hun leven voltooid vinden. Op deze unieke bijeenkomst zal door politici, zorgmanagers, huisartsen, onderzoekers en belangenorganisaties gedebatteerd worden over het dilemma voltooid leven en de (on)mogelijkheden: voors en tegens van hulp bij het zelfgewilde levenseinde bij voltooid leven worden verkend. Namens de PvdA zal Keklik Yücel aanwezig zijn.

In februari 2010 startte de NVVE de campagne ‘Voltooid leven’. Op 8 februari vond de aftrap plaats met de ‘Week van het Voltooid Leven’. Tijdens deze week hield de NVVE een onderzoek onder verzorgingshuizen. Doel was inzicht te krijgen in de omvang van de problematiek van oude mensen die ‘oud en der dagen zat’ zijn, die vinden dat hun leven te lang duurt en de dood verkiezen boven het leven.

Uit het onderzoek werd duidelijk dat in 22 procent van de verzorgingshuizen in de afgelopen drie jaar een of meerdere zelfdodingen of pogingen daartoe hebben plaatsgevonden. In zestig procent van deze gevallen bestond het vermoeden of weet men dat het hierbij ging om bewoners die hun leven voltooid vonden. Uit ander onderzoek blijkt dat 53 procent van de Nederlandse bevolking vóór een laatstewilpil is.

Toegang uitsluitend voor genodigden. Onder leiding van Klaas de Vries (lid PvdA fractie Eerste Kamer) geven Tweede Kamerleden Koser Kaya (D66), van Anouchka van Miltenburg (VVD), Hein Pieper (CDA), Jolande Sap (GroenLinks), Esmé Wiegman (CU) en Keklik Yücel (PvdA) hun standpunten weer. Daarna is het de beurt aan de belangenorganisaties: NPV, toetsingscommissies, Stichting de Einder, Humanistisch Verbond, artsenorganisatie KNMG, PCOB, ANBO, zorgmanagers, huisartsen, onderzoekers, Initiatiefgroep Uit Vrije Wil en de Politiek Actieve Leden NVVE. Ook voor de nieuwe NVVE voorzitter Margo Andriessen is een rol weggelegd. Zij is op de ALV van 24 april jl. tot voorzitter gekozen.


Inhoud

1.

ChristenUnie (CU)

De ChristenUnie is een christelijke partij, met op sociaal en ecologisch gebied progressieve en op ethisch gebied behoudender standpunten. Politiek leider van de ChristenUnie is sinds november 2015 Gert-Jan Segers. De partij ontstond in januari 2000 als samenwerkingsverband tussen het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) en de Reformatorische Politieke Federatie (RPF). Per 22 januari 2000 zijn de partijen gefuseerd.

De partij behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 vijf zetels. Dat aantal bleef daarmee gelijk aan het aantal dat in 2017 werd behaald. De partij heeft vier zetels in de Eerste Kamer en één zetel in het Europees Parlement.

2.

Meer over...

Terug naar boven