r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Wie gaat partijleider Brown opvolgen?

dinsdag 11 mei 2010, 9:03

LONDEN(ANP/RTR) - De Britse premier en Labourleider Gordon Brown heeft maandag zijn vertrek als aanvoerder van Labour aangekondigd. Hij wil opstappen voor het partijcongres dat dan in september een nieuwe leider kan kiezen. Enkele kandidaten:

David Miliband: Onder Britse gokkers geldt de in 1965 geboren Britse minister van Buitenlandse Zaken als favoriet om Brown op te volgen. Hij bekleedt de 'buitenlandse' post sinds 2006. Miliband werd in 2007 al getipt als rivaal van Brown bij de opvolging van Tony Blair.

Peter Mandelson : De 56-jarige bewindsman en voormalig Europees Commissaris is een van de architecten van het project 'New Labour' waar Tony Blair de partij mee naar het centrum opschoof en in 1997 een enorme verkiezingsoverwinning behaalde. Mandelson zit momenteel ook in het Hogerhuis. Hij is bij Labour roemrucht door zijn invloed op de achtergrond en wordt ook de Prins der Duisternis genoemd.

Alan Johnson: Deze gitaar spelende voormalige postbode geldt als de man die Labour weer in contact met het volk kan brengen. Johnson werd wees toen hij twaalf was en opgevoed door zijn oudere zus. Hij werkte in supermarkten en kwam vervolgens via de vakbond in de politiek terecht. Hij is nu minister van Binnenlandse Zaken en was eerder minister van Volksgezondheid.

Alistair Darling: De van oorsprong linkse Darling is met Blairs opkomst mee opgeschoven naar het politieke centrum. Hij werd in november 1953 geboren en groeide op in Schotland. Darling volgde Brown als minister van Financiën op toen Brown in juni 2007 premier werd.

Ed Miliband: De jongere broer van de minister van Buitenlandse Zaken, Ed Miliband, is pas veertig en minister van Energie en Klimaatswijziging. Binnen de partij vinden steeds meer mensen de ontspannen Ed veel geschikter dan de formele David om het op te nemen tegen de Conservatieve voorman David Cameron.

Harriet Harman: De 49-jarige Harman was als advocaat actief voor de rechten van burgers en werd in 1982 parlementslid. Ze is nu voorzitter van het Lagerhuis en geldt als bondgenoot van Brown.

Ed Balls: Hij vertegenwoordigt duidelijk de linkervleugel van Labour. Opgeleid in Oxford en Harvard (VS) werd de begin 1967 geboren Balls onder meer columnist voor The Financial Times. Hij werd later de rechterhand van Brown op het ministerie van Financiën. Hij is nu minister voor Kinderen, Scholen en Familie.

Jon Cruddas: Nog een man uit de linkervleugel die als een soort straatvechter furore maakt bij Labour. De 48-jarige politicus uit het oosten van Londen bestrijdt in zijn kiesditrict het opkomende extreemrechts fel.

Terug naar boven