r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Minderjarige asielzoekers beter beschermd

donderdag 6 mei 2010, 14:01

Meer informatie toegevoegd 14:20

BRUSSEL (ANP) - De EU gaat minderjarigen die zonder begeleiding in de EU aankomen meer bescherming bieden. De Europese Commissie heeft daarvoor donderdag een actieplan goedgekeurd. Het plan moet ervoor zorgen dat zo snel mogelijk over de toekomst van de kinderen onder de 18 jaar wordt beslist. Zo mogelijk moet dat binnen de zes maanden gebeuren.

In het plan staan normen voor voogdij en wettelijke vertegenwoordiging, die voor alle EU-landen gelden. Waar mogelijk moet geprobeerd worden om familieleden op te sporen waarna de minderjarige zorgvuldig begeleid moeten worden bij een terugkeer naar de eigen omgeving. Indien dat in het belang van het kind is, kunnen landen eventueel ook andere oplossingen zoeken.

Het plan moet onveilige migratie en mensenhandel helpen voorkomen en een goede opvang in de EU waarborgen. ,,Dit actieplan moet tot een gemeenschappelijke en gecoördineerde aanpak leiden van een probleem dat de komende jaren alleen maar groter zal worden'', aldus EU-commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken).

In 2009 werd verspreid over 22 EU-landen, waaronder Nederland, door 10960 niet-begeleide minderjarigen een asielverzoek ingediend. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Hoeveel niet-begeleide minderjarigen er in het totaal de EU binnenkwamen is niet bekend.

Terug naar boven