r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Associated Press (AP)

Logo associated press

Dit persagentschap verzamelt nieuws en foto's voor zowel de gedrukte pers als voor audiovisuele media. Ook maakt het reportages over actuele onderwerpen, waar ook ter wereld. Het agentschap heeft ongeveer 3700 werknemers in dienst, verspreid over ca. 300 vestigingen in de hele wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in New York. Het agentschap is een coöperatie, een non-profit organisatie in handen van Amerikaanse kranten en omroeporganisaties.

AP is opgericht in 1846. Het agentschap levert dagelijks nieuws aan 1700 kranten en 5.000 radio- en tv-stations in de VS en aan vele abonnees in de hele wereld. Zo kan nieuws van AP miljarden mensen bereiken.

Het agentschap won diverse prijzen voor fotografie, zoals een foto uit 2008 over de ontruiming van een nederzetting in Israël van fotograaf Oded Bality. In 2007 viel een team van zeven fotografen in de prijzen met beelden van de Irak-oorlog. Spraakmakend was in 2000 een reportage van de journalisten Sang-Hun Choe, Charles J. Hanley, Martha Mendoza en Randy Herschaft met onthullingen over een bloedbad tijdens de Korea-oorlog. Dat was door Amerikanen aangericht en tientallen jaren stilgehouden.

Terug naar boven