r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Agence France-Presse (AFP)

AFP logo

Dit Franse persbureau is het oudste en één van de grootste persbureaus ter wereld. Het persbureau is opgericht in 1835 door Charles-Louis Havas als Agence Havas. Op 20 augustus 1944 hebben journalisten uit het Franse verzet het hoofdkwartier van Agence Havas, dat onderdeel was geworden van het Vichy regime en onder de naam Office Français d'information (OFI) opereerde, bezet en overgenomen. Na de oorlog werd het OFI opgeheven en vervangen door Agence France-Presse (AFP).

Het persbureau werkt met meer dan 2300 journalisten van 80 verschillende nationaliteiten samen en is vertegenwoordigd in 150 landen. Het nieuws wordt in zes talen ter beschikking gesteld (Frans, Engels, Spaans, Duits, Portugees en Arabisch) door middel van geschreven tekst, video, foto, multimedia en informatieve illustraties. Het hoofdkantoor is gevestigd in Parijs.

Daarnaast bestaan er vijf regionale kantoren in Parijs, Washington, Montevideo, Nicosia en Hong Kong. Vanuit deze kantoren wordt het correspondentennetwerk in deze regio's aangestuurd. Het AFP hecht door zijn geschiedenis veel waarde aan nieuws dat op objectieve en onafhankelijke wijze tot stand komt en vrij is van iedere inmenging door derde partijen. Deze principes zijn vastgelegd in het statuut van 1957. In Nederland werkt het AFP samen met het ANP.

Delen

Terug naar boven