r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese petitie stuit op nationale regels

maandag 26 april 2010, 19:51

LUXEMBURG (ANP) - Het voorstel dat Europeanen met een miljoen handtekeningen iets op de EU-agenda moeten kunnen zetten, blijkt allerlei problemen op te leveren. Zo verhinderen de privacyregels in Ierland dat iemand zo veel persoonsgegevens verzamelt.

Dat bleek bij een oriënterend debat van ministers van Buitenlandse Zaken maandag. Een werkgroep moet het voorstel verder uitwerken voor bespreking in juni, besloten de ministers.

Iedereen die een handtekening zet voor de Europese petitie, moet zich identificeren met paspoort, ID-kaart of socialezekerheidsnummer. Dat moet steekproeven mogelijk maken voor controle. Maar de Britten vinden dat een te grote hindernis. Ierland wil juist registratie op basis van het kiesregister. Italië zegt dat het juridisch nog geen onlinehandtekeningen mag controleren.

De petitie mag ook online, nadat een EU-land de website heeft gecertificeerd als een echte website. ,,Maar hoe gaan we al die persoonsgegevens met paspoortnummers beschermen? Anders is allerlei fraude mogelijk'', zei de Ierse minister Dick Roche.

,,Het nieuwe instrument van de Europese petitie moet geloofwaardig zijn, maar ook veilig. Anders leidt het tot frustratie en teleurstelling bij de burgers'', zei de Duitse minister Werner Hoyer maandag.

Onder meer Estland wil vastleggen dat de organisator van de petitie geen anonieme giften mag aannemen voor de campagne. Dat moet voorkomen dat dubieuze clubs achter een petitie schuilgaan.

Onzeker is nog wanneer Brussel eigenlijk toetst of een Europese petitie wel binnen de EU-bevoegdheid past. Racistische voorstellen mogen bijvoorbeeld niet. Het voorstel was nu dat het na 300.000 handtekeningen gebeurt. Maar velen vinden dat te laat. ,,Dat kan niet werken. Zoveel handtekeningen verzamelen op een broze basis, leidt tot teleurstelling'', zei de Italiaanse minister.

Het plan is dat de miljoen handtekeningen uit minstens negen EU-landen moeten komen. Maar Bulgarije en Oostenrijk vinden zes landen wel voldoende.

Ook is er nog debat over het minimum per land. Dat minimum verschilt nu per land, naargelang de grootte. Minister Maxime Verhagen vroeg om een hoger minimum: ,,Het plan is nu dat er minstens 19.500 handtekeningen nodig zijn. Dat is een klein dorp, zeg maar''. Hij wil naar minstens 40.000 handtekeningen.

Ook Duitsland wil een hoger minimum voor het eigen land.

Terug naar boven