r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Verburg voelt zich gesteund in Natura 2000

maandag 26 april 2010, 18:17

DEN HAAG (ANP) - Nederland voelt zich bij de uitvoering van Europese natuurregels gesteund door eurocommissaris Janez Potocnik (Milieu). Dat liet demissionair minister Gerda Verburg (Landbouw) maandag weten.

De afgelopen twee dagen bracht Potocnik een bezoek aan ons land. De eurocommissaris bezocht de Natura 2000-gebieden De Peelvenen (Noord-Brabant) en Voornes Duin (Zuid-Holland). Verder was er overleg met vertegenwoordigers van provincies, Natuurmonumenten en landbouworganisatie LTO.

Bij Natura 2000 gaat het om een Europees netwerk van natuurgebieden dat ervoor moet zorgen dat het aantal planten- en diersoorten niet afneemt. In Nederland gaat het om 162 gebieden op land en de grote wateren.

Verburg vindt het Europees natuurnetwerk van groot belang om de achteruitgang van de biodiversiteit een halt toe te roepen. Maar er is ook wel eens kritiek te horen, onder meer van natuurbeschermers, dat Natura 2000 gepaard gaat met te veel en te knellende regels.

De minister zegt blij te zijn dat Potocnik heeft erkend dat een dichtbevolkt land als Nederland gebaat is bij flexibiliteit en dat sociaaleconomische ontwikkelingen in de aangewezen gebieden mogelijk moeten blijven.

Terug naar boven