r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Protest postbodes in Brussel

woensdag 14 april 2010, 14:34

BRUSSEL ( ANP) - Postbodes uit Nederland en achttien andere EU-landen hebben woensdag in Brussel geprotesteerd. De postbodes willen dat de EU verdere liberalisatie van de postsector voorlopig stopzet.

De Nederlandse postbodes waren met ongeveer vijftig mensen vertegenwoordigd. SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen was een van de mensen die de protesterende postbezorgers toesprak. Haar partij pleitte er eerder deze maand voor dat de overheid een meerderheidsbelang in postbedrijf TNT neemt.

In Nederland is de postmarkt sinds een jaar al volledig geliberaliseerd. Bedrijven als Sandd en Selektmail concurreren met TNT op de markt voor bulkpost. Volgens woordvoerder Rob van der Post van het actiecomité Red de Postbode is Nederland een goed voorbeeld van hoe het niet moet. De vrije markt leidt volgens hem tot concurrentie op prijs en lage lonen.

,,Het zou goed zijn als er in Nederland een sector-cao komt zodat postbodes minimaal een minimumloon verdienen'', aldus Van der Post. De liberalisering van de postmarkt in Nederland heeft er volgens hem toegeleid dat er bedrijven niet meer op kwaliteit concurreren maar op prijs. Een deel van de postbezorgers wordt niet namelijk betaald op uurbasis maar krijgt een vergoeding per bezorgd poststuk.

Dinsdag bepaalde het Haagse gerechtshof overigens dat de Nederlandse overheid postbedrijven onder druk mag zetten om meer mensen in vaste dienst te nemen.

Terug naar boven