r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Griekenland zal niet in gebreke blijven'

donderdag 8 april 2010, 16:45

FRANKFURT (ANP/RTR/AFP) - Griekenland loopt geen gevaar in gebreke te blijven met het aflossen van zijn schulden, maar moet wel rigoureus bezuinigingen doorvoeren. Dat zei ECB-president Jean-Claude Trichet donderdag in een toelichting op het rentebesluit. De ECB hield de rente zoals verwacht onveranderd op 1 procent.

,,Gezien alle informatie die ik heb, is in gebreke blijven niet aan de orde voor Griekenland. Heel, heel belangrijk is dat het bezuinigingsprogramma dat Griekenland heeft opgesteld, wordt doorgevoerd'', aldus Trichet. Hij verwacht dat het land de bezuinigingen 'rigoureus' zal doorvoeren.

Op de financiële markten ontstonden donderdag opnieuw grote zorgen over de Griekse schuldenproblematiek. De rente die Griekenland moet betalen op zijn tienjarige staatsobligatie steeg naar het hoogste niveau sinds de toetreding tot de eurozone in 2001. De aandelenmarkt in Athene ging donderdag hard onderuit met verliezen van bijna 5 procent.

De eurolanden kwamen vorige maand een akkoord overeen over eventuele hulp aan Griekenland. Als het land hulp nodig heeft bij het oplossen van zijn financiële problemen, moet het eerst aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarna zijn de andere eurolanden bereid extra geld te lenen aan Griekenland.

Griekenland kampt met hoge schulden en grote overheidstekorten. Op aandringen van de Europese Unie gaat het land miljardenbezuinigingen doorvoeren om de overheidsfinanciën in orde te brengen.

Athene moet in april en mei vele miljarden euro's aan nieuwe financiering vinden voor het afbetalen van staatsleningen. Door de hoge rentestanden is het veel duurder geworden voor Griekenland om geld op te halen op de obligatiemarkten. Dat vergroot de onzekerheid op de kapitaalmarkten of het land wel aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

Delen

Terug naar boven