r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Ban Ki-moon opent donorconferentie Haïti

woensdag 31 maart 2010, 18:23

NEW YORK (ANP/EFE/AFP/RTR) - VN-chef Ban Ki-moon heeft woensdag in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York de donorconferentie voor Haïti geopend. De organisatoren hopen zo'n 4 miljard dollar (bijna 3 miljard euro) aan donaties te verzamelen.

De VN en de Verenigde Staten hebben samen een wederopbouwplan uitgewerkt, waarvan de uitvoering 11 miljard dollar zou kosten. Het eerste deel ervan is gericht op herstel van infrastructuur, regeringsgebouwen, ziekenhuizen en scholen. Dit project neemt anderhalf jaar in beslag en kost naar verwachting bijna 4 miljard euro.

,,Het actieplan is concreet, specifiek en ambitieus'', stelde de Zuid-Koreaanse topdiplomaat ten overstaan van afgevaardigden van ongeveer 130 landen, organisaties en internationale organen als de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. ,,Wederopbouw is niet ons doel, maar het beter opbouwen'', aldus Ban, die reageerde op oproepen van hulporganisaties het land eindelijk uit de armoede te trekken.

Ban spoorde donoren aan mee te helpen aan het bouwen van een betere toekomst voor het Caribische land, dat in januari werd getroffen door een verwoestende aardbeving van 7,0 op de schaal van Richter. Volgens de regering van Haïti zijn ruim 200.000 mensen omgekomen en een miljoen personen dakloos geraakt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft namens VS 1,15 miljard dollar toegezegd. De bewindsvrouw werd vergezeld door haar echtgenoot Bill Clinton, de speciale VN-gezant voor Haïti, die de hulp zal coördineren. De Europese Unie zegde 1,7 miljard dollar aan hulp toe. EU-buitenlandchef Catherine Ashton had dat een dag eerder al bekendgemaakt.

Ban riep de toehoorders op een apart hulpverzoek van de VN niet te vergeten: 1,44 miljard dollar voor voedselhulp en noodvoorzieningen, waarvan de helft nog maar binnen is. Hulporganisaties waarschuwen dat duizenden mensen getroffen zullen worden door de zware regenval in april en het orkaanseizoen in juni.

Donoren en hulppartners staan erop dat Haïti zelf leiding geeft aan de wederopbouw, maar dat er wel controlemechanismes zullen zijn.

Terug naar boven