r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Consumenten huiverig voor aankopen in buitenland

maandag 29 maart 2010, 13:04

gewijzigd: 14:24

BRUSSEL (ANP) - Ondanks de opkomst van de euro, internet en de open grenzen in Europa kopen consumenten slechts gestaag meer artikelen over de grens. Van de Europeanen kocht 29 procent vorig jaar iets in een ander EU-land, tegen 26 procent in 2006. Voor online-aankopen was er een toename van 6 naar 8 procent.

EU-commissaris John Dalli (Consumentenbeleid) heeft dat maandag gemeld na halfjaarlijks onderzoek. De Maltezer commissaris waarschuwt consumenten dat ze zo veel voordeel laten liggen. Minstens de helft van de onlineproducten is ruim 10 procent goedkoper te vinden in een ander EU-land. Bij een gemiddelde aankoop van 795 euro is dat gauw 80 euro voordeel.

De Europese Commissie is bezig allerlei mogelijke barrières voor buitenlandse aankopen te bestrijden, zoals discriminatie op basis van woonplaats. De aankopen over de grens zijn voor Brussel een graadmeter hoe de interne markt van de Europese Unie functioneert. Die is met ruim 500 miljoen consumenten het grootste economische blok ter wereld.

Nederlanders behoren tot de Europese top drie als het gaat om aankopen via internet: 59 procent kocht iets online. Maar als het gaat om aankopen bij buitenlandse sites zijn we plots zeer huiverig: slechts 12 procent schafte iets aan op een buitenlandse site, waarmee Nederland in de Europese middenmoot hangt.

Het halfjaarlijkse onderzoek Consumenten Scorebord toont verder dat klanten in 2009 bezorgder zijn geworden over verkopers. Ze hebben minder vertrouwen in advertenties en het afhandelen van klachten. In zeventien van de 27 EU-landen is het vertrouwen gedaald, waaronder Nederland.

De onderzoekers bekeken tevens hoe betaalbaar het leven is in de verschillende landen. Daaruit blijken grote verschillen tussen de EU-landen. Ondanks de hogere prijzen is het leven het best te betalen voor inwoners van Luxemburg, Groot-Brittannië, Cyprus en Nederland. Door de lage inkomens is het leven relatief het duurst voor Bulgaren en Roemenen.

Terug naar boven