r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Verdrag van Schengen vijftien jaar in werking

vrijdag 26 maart 2010, 3:07

BRUSSEL/SCHENGEN (ANP) - Het Verdrag van Schengen trad vrijdag precies vijftien jaar geleden in werking. Inmiddels profiteren steeds meer Europeanen en niet-Europeanen van het vrije verkeer van personen tussen de Europese staten in de zogenoemde Schengenruimte.

Ministers van Buitenlandse Zaken van Schengenstaten besloten begin deze week nog tot meer bewegingsvrijheid voor buitenlanders die een visum hebben dat langer dan drie maanden geldig is. Zij mogen zich voortaan ook in een ander Schengenland drie maanden ophouden binnen een periode van een half jaar. Tot nu toe mochten dergelijke buitenlanders uitsluitend drie maanden verblijven in het land dat het visum verschafte.

Nog een versoepeling: Als een buitenlander met een visum voor een jaar langer wil blijven, kan hij voortaan aanspraak maken op een verblijfsvergunning.

Met het Verdrag van Schengen vervielen op 26 maart 1995 de reguliere controles aan de gemeenschappelijke grenzen van de Benelux-landen, Duitsland en Frankrijk. De akkoorden kregen de naam van de plaats in Luxemburg bij de grens met Duitsland en Frankrijk, waar op 14 juni 1985 de leiders van de vijf landen besloten de vaste grenscontroles aan hun grenzen af te schaffen. Inmiddels wordt het verdrag in 25 landen toegepast: 22 lidstaten van de Europese Unie en IJsland, Noorwegen en Zwitserland.

De Alpenrepubliek zorgde voor de jongste commotie rond het Schengenverdrag door een zoon van de Libische leider Muammar Kaddafi aan te houden, waarop Libië twee Zwitserse zakenlieden arresteerde. Zwitserland stelde vervolgens een lijst op van 188 prominente Libiërs die niet welkom zijn in de Schengenruimte. De Libische regering in Tripoli kondigde daarop een inreisverbod af voor alle burgers uit de Schengenstaten.

Donderdag verhoogde de Europese Commissie de druk op Libië om een einde te maken aan het diplomatieke geharrewar met Zwitserland, nadat de regering in Bern zich bereid had getoond de zwarte lijst in te trekken. De Zwitserse stap volgde op kritiek van andere Schengenlanden, die zich door Bern gegijzeld voelden.

Delen

Terug naar boven