r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement bespreekt burgerinitiatief

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 24 maart 2010, 16:08.

Het nieuwe Verdrag van Lissabon biedt de mogelijkheid tot een burgerinitiatief: één miljoen EU-burgers kunnen dan bij de Europese Commissie een verzoek indienen om een EU-wet over een bepaald onderwerp op de agenda te zetten. De Europese Parlementsleden debatteren vandaag over het initiatief - met name over hoe het in de praktijk zal werken.

Naar verwachting komt de Europese Commissie binnenkort met een voorstel om het burgerinitiatief te lanceren. De belangrijkste kwestie die vandaag in het Parlement zal worden besproken betreft de manier waarop het zou moeten gaan werken.

Het aantal EU-lidstaten waaruit de ondertekende personen moeten komen is in het Verdrag van Lissabon bijvoorbeeld vastgesteld op 'een aanzienlijk aantal', maar dus niet een specifiek getal.

De voorzitter van de EP-commissie voor constitutionele zaken Carlo Casini (EPV, IT) vindt dat "het burgerinitiatief een grote symbolische waarde heeft. Het toont het bestaan van een Europees volk, dat meer is dan de som van de EU-onderdanen".

Online handtekeningen?

Volgens Eurocommissaris Maros Sefcovic "is er een gemeenschappelijke procedure nodig voor het verzamelen en verifiëren van de handtekeningen". De verificatie van de handtekeningen zou volgens Sefcovic echter aan de nationale autoriteiten zijn. Verschillende NGO's en burgerorganisaties hebben al gevraagd om het accepteren van online handtekeningen.

Omdat dit nieuwe instrument zo belangrijk is voor het maatschappelijk middenveld en iedereen overal in de EU, organiseert de EU een brede openbare raadpleging over de praktische organisatie van het burgerinitiatief. De Commissie zal eind mei een voorstel voor een verordening over het onderwerp indienen. Het Europees Parlement en de Raad zullen uiteindelijk aan het eind van het jaar hun posities bepalen, waarna het burgerinitiatief in 2011 van start zou kunnen gaan.

REF. : 20100323STO71223

Nadere informatie :

Al het nieuws


Delen

Terug naar boven