r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU wil kinderen beter beschermen op internet

dinsdag 9 februari 2010, 11:58

gewijzigd 13:15

STRAATSBURG (ANP) - De Europese Commissie roept exploitanten van sociale netwerken op jonge gebruikers beter te beschermen. Volgens een EU-studie, die dinsdag in Straatsburg wordt gepresenteerd ter gelegenheid van de Safer Internet Day, geeft de helft van de Europese tieners persoonlijke informatie vrij op internet.

Slechts 40 procent van de exploitanten van sociale netwerken maakt profielen van gebruikers jonger dan 18 jaar standaard alleen zichtbaar voor hun vrienden. Slechts een derde reageerde op verzoeken om hulp.

,,De profielen van minderjarigen moeten standaard op 'privé' staan ingesteld en er moet prompt en passend gereageerd worden op vragen of berichten van misbruik'', zei Viviane Reding, EU-commissaris voor ICT en Telecom op haar laatste dag in die functie. Neelie Kroes (VVD) neemt haar post over.

Een jaar geleden ondertekenden achttien bedrijven die sociale netwerken beheren, een overeenkomst waarmee ze een aantal principes onderschrijven over de bescherming van jonge gebruikers. Tot de ondertekenaars behoorden de exploitanten van Hyves, Facebook en Myspace.

Insafe, een Europees netwerk van organisaties die jongeren bewust willen maken van de risico's die ze op internet en bij gebruik van de gsm lopen, heeft een video en een spel gelanceerd in meer dan zestig landen met de titel Denk na voor dat je iets online zet.

Terug naar boven