r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederlanders zeer tevreden

dinsdag 2 februari 2010, 13:31
vlag Nederland wapperend

BRUSSEL (ANP) - Nederlanders behoren tot de meest tevreden Europeanen. Alleen de Zweden en Denen zijn nog meer tevreden, zo blijkt uit een onderzoek dat de Europese Commissie dinsdag heeft gepresenteerd.

De Nederlanders zijn vooral gelukkig met hun persoonlijke situatie, het huis, hun werk, levenskosten, zorg en uitkeringen.

Alleen als gevraagd wordt naar integratie met andere culturen en religies behoort Nederland tot de drie meest ontevreden EU-landen. Van de 27 EU-landen zijn alleen Oostenrijkers en Hongaren nog negatiever over het samenleven met andere culturen en geloven.

De Europese Commissie geeft geen verklaring voor de verschillen tussen de landen. In het algemeen blijkt wel dat landen in noordwest-Europa tevredener zijn dan in het zuidoosten. De grootste ontevredenheid heerst in Griekenland.

Het onderzoek is vorig voorjaar uitgevoerd. In Nederland ondervroeg TNS 1079 Nederlanders.

Gemiddeld zijn Europeanen ontevreden over de algemene situatie in Europa, met name de economie, de overheid en de sociale zekerheid. Ook zijn ze niet gelukkig met de manier waarop armoede en ongelijkheid worden aangepakt.

Wat betreft de persoonlijke situatie zijn de Europeanen minder tevreden dan vijf jaar geleden. Vooral in Hongarije, Bulgarije en Portugal is de onvrede toegenomen.

Delen

Terug naar boven