r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Eurorealisten' gaan ook partij vormen

donderdag 28 januari 2010, 14:22

gecorrigeerd 15:50 uur

BRUSSEL (ANP) - Een groep 'eurorealistische' partijen die in het Europees Parlement onder de naam European Conservatives and Reformists (ECR) één fractie vormen, zijn bezig ook een Europese partijorganisatie op poten te zetten.

De deelnemers, onder wie de Britse conservatieven, de Poolse PiS en de Belgische LDD, kunnen daardoor aanspraak maken op een subsidie van 1 miljoen euro. Ook krijgen ze een bedrag van zeven ton voor het opzetten van een denktank.

De ChristenUnie, die ook deel uitmaakt van de ECR-fractie, doet niet mee aan de partijorganisatie, laat Europarlementariër Peter van Dalen weten. De ChristenUnie heeft al een samenwerkingsverband met andere christelijke partijen. Ze is wel betrokken bij de denktank, zij het alleen als 'toeschouwer'.

Volgens de Nederlander Derk Jan Eppink, die namens de Belgsiche LDD in het Europarlement zit, vormen financiële overwegingen een belangrijk motief om de partij op poten te zetten. ,,Als we het niet doen, pikken andere partijen het geld in en kunnen ze ermee tegen ons campagne voeren.'' Eppink gaat aan de slag in de denktank, die de naam New Direction krijgt. Hij is bezig aan een boek dat de ideologische grondslag van de ECR moet bevatten.

Eppink omschrijft de ECR als een partij die voorstander is van een versterking van de Europese interne markt, maar tegen een federaal Europa. ,,Europa moet zich alleen met de hoofdzaken bemoeien, niet met de details.'' Om zich te oriënteren op de ideologische onderbouwing gaat Eppink binnenkort op bezoek bij conservatieve Amerikaanse denktanks als het Manhattan Institute.

Delen

Terug naar boven