r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Van Rompuy voorziet gekozen EU-president

donderdag 28 januari 2010, 13:10

Gewijzigd 14:10

BRUSSEL (ANP) - Huidig EU-president Herman Van Rompuy voorziet dat de Europese burgers ooit rechtstreeks een president voor de Europese Unie kiezen. Van Rompuy heeft dat donderdag gezegd op vragen van Nederlandse scholieren die hem in Brussel bezochten.

De Belg Van Rompuy is in november benoemd door regeringsleders van de 27 EU-landen. ,,Het oorspronkelijke doel was ook om de president te laten kiezen door de burgers. Maar daar was geen meerderheid voor: veel lidstaten vreesden dat die persoon te machtig zou zijn'', vertelde Van Rompuy. ,,Toen is gekozen voor een ander type president, die door regeringsleiders wordt gekozen.''

,,Misschien is het maar een tussenstap. Ik denk dat er een kans is dat over enkele tientallen jaren rechtstreekse verkiezingen zijn voor de Europese president. Ik zal het niet meer meemaken, maar jullie zullen het wel meemaken'', zei hij tegen de scholieren.

Op de vraag of hij ook een State of the Union gaat houden, zoals de Amerikaanse president, antwoordde de Belg ontkennend. ,,Zoiets is bij ons niet voorzien. Wel leid ik 11 februari voor het eerst een vergadering van de 27 regeringsleiders. Dat zal een heel grote test zijn, net als mijn vuurdoop in het Europees Parlement.''

Van Rompuy is formeel 1 januari begonnen. Hij heeft sindsdien bijna alle regeringsleiders bezocht in hun eigen land. Vrijdag bezoekt hij als laatste de Tsjechische leiders.

Hij zegt zich nog altijd bedremmeld te voelen in zijn functie. Hij moet er naar eigen zeggen nog aan wennen dat jongeren met hem op de foto willen. Ook moet hij nog een beetje zijn weg vinden in de kluwen van Europese regels, personen en instellingen.

De Belg vindt het nog te vroeg om te zeggen of hij zijn functie leuk vindt. ,,Ik zit hier nog maar vier weken. En moet mijn eerste daad nog stellen'', zei hij, doelend op de EU-top van volgende week donderdag. ,,Ik heb in België een regering geleid met vijf partijen. Vijf partijen is moeilijk en met 27 regeringsleiders zal dat in het kwadraat zijn. Maar ik voel me er wel in thuis en kijk echt uit naar de vergadering.''

De scholieren bezochten de EU-president op initiatief van rechtsfilosoof Jaap Hoeksma, de bedenker van een bordspel dat deelnemers de kans biedt om zelf president van Europa te worden.

Delen

Terug naar boven