r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese missie in Bosnië mogelijk verlengt

woensdag 20 januari 2010, 19:39

SARAJEVO (ANP) - De kans is groot dat Nederlandse militairen voorlopig actief blijven in Bosnië-Herzegovina. Het kabinet neemt naar verwachting in maart een besluit over mogelijke verlenging van de vredesmissie in het Balkanland.

,,Ik ga met een positieve grondhouding naar huis'', zei minister Eimert van Middelkoop (Defensie) woensdag tijdens een bezoek aan het land. ,,We hebben de afgelopen jaren met overtuiging het besluit genomen om de missie voort te zetten. Het kabinet heeft gekozen voor blijvende participatie.''

Nederland doet sinds december 2004 mee aan de Europese militaire operatie Althea in Bosnië-Herzegovina, waar van 1992 tot 1995 een burgeroorlog woedde en waar nog altijd etnische spanningen zijn. Aanvankelijk waren er 530 Nederlandse militairen actief. Nu zijn dat er nog ongeveer 85. De bijdrage aan Althea werd vorig jaar opnieuw met een jaar verlengd, tot juni 2010.

Nederlandse militairen verzamelen vanuit vier huizen informatie over de veiligheidssituatie en de sociale, politieke en economische ontwikkelingen in Bosnië. Van Middelkoop bezocht een van de huizen, in Travnik, waar een observatieteam verblijft. Hij hoorde van de militairen dat de bevolking de aanwezigheid van EUFOR, de troepenmacht die Althea uitvoert, erg op prijs stelt. ,,Dat is niet vanzelfsprekend'', zei de bewindsman later.

Qua belasting is het volgens hem geen zware missie. Bovendien heeft de Nederlandse krijgsmacht met de val van Srebrenica (1995 ) een geschiedenis in Bosnië. ,,Dat schept verplichtingen'', stelde Van Middelkoop. Volgens hem heeft de Europese Unie ook veel belang bij stabiliteit in de regio, omdat de Balkan in de ,,achtertuin'' van de EU ligt. ,,Op de lange termijn moet je overwegen of je deel van de oplossing bent of deel van het probleem. Wij zijn hier deel van de oplossing. Dat is vandaag weer bevestigd'', zei Van Middelkoop.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken spreken maandag in Brussel met elkaar over de vraag of de operatie in de huidige vorm moet doorgaan of dat de missie kan worden afgebouwd.

De commandant van EUFOR, de Oostenrijkse generaal Bernhard Bair, prees woensdag de inzet van de Nederlanders en deed een beroep op de minister ,,het goede werk'' vol te houden. ,,Misschien kan ik zelfs meer militairen van Nederland krijgen'', zei hij lachend.

Terug naar boven