r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Economisch herstel prioriteit voor Van Rompuy

woensdag 30 december 2009, 12:11

BRUSSEL (ANP) - Voor de nieuwe EU-voorzitter Herman Van Rompuy is herstel van de economie de belangrijkste uitdaging in de komende maanden. Hij denkt vooral aan het bestrijden van de oplopende werkloosheid en het saneren van de overheidsfinanciën.

De Belg, die op 1 januari met zijn werkzaamheden begint, heeft dat woensdag gezegd op de website van huidig EU-voorzitter Zweden. Van Rompuy herhaalt zijn voornemen om in februari een extra EU-top te organiseren, die in hoofdzaak gewijd zal zijn aan het aanpakken van de gevolgen van de economische crisis.

Ook de nasleep van de milieutop in Kopenhagen, justitie- en veiligheidsvraagstukken en internationale onderwerpen zullen de 27 EU-leiders de komende tijd bezighouden, aldus Van Rompuy.

De voormalige Belgische premier werd in november gekozen tot de eerste EU-president ooit. Hij krijgt als belangrijkste taak de toppen van de EU-leiders voor te zitten. Volgens Van Rompuy moet op deze bijeenkomsten ,,meer de nadruk worden gelegd op politieke besluiten die verder gaan dan onze traditionele conclusies. We moeten het publiek een duidelijke en zichtbare boodschap meegeven''.

,,Ik heb deze positie niet gezocht'', aldus Van Rompuy over zijn nieuwe baan. ,,Maar toen het duidelijk werd dat er unanieme steun was voor mijn naam, heb ik ja gezegd, en nu ga ik met overtuiging en enthousiasme aan de slag.'' De Belg ziet zijn verkiezing ook als een erkenning voor zijn land, een van de oprichters van wat later de EU zou worden.

Delen

Terug naar boven