r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU akkoord met steun Royal Bank of Scotland

maandag 14 december 2009, 12:07

gewijzigd 13:46

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is maandag akkoord gegaan met het reddingsplan voor Royal Bank of Scotland (RBS). Volgens Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) is de staatssteun die deze bank heeft ontvangen niet in strijd met de EU-regels.

De RBS, een van de grootste financiële instellingen in de EU, kwam in 2008 in grote problemen, onder meer doordat ze zich had vertild aan de overname van een deel van ABN Amro een jaar eerder.

Om te voorkomen dat RBS zou omvallen, namen de Britse autoriteiten het bedrijf over. Ze pompten volgens de woordvoerder van Kroes tussen de 60 en 100 miljard pond (tussen 66 en 110 miljard euro) in de bank. ,,Het grootste bedrag dat een bedrijf ooit aan staatssteun heeft ontvangen in de EU'', aldus de woordvoerder.

Kroes, die in een verklaring spreekt van een van de meest complexe gevallen waarmee de Europese Commissie te maken kreeg tijdens de financiële crisis, stemt in met de staatssteun omdat de RBS activiteiten afstoot en een groot deel van zijn herstructureringskosten voor eigen rekening neemt.

Terug naar boven