r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Barroso wenst Berlusconi snelle genezing na aanslag

maandag 14 december 2009, 9:27

ROME (ANP) - Politici van alle partijen in Italië hebben de aanslag op premier Silvio Berlusconi veroordeeld. De leider van de rechtse Lega Nord, Umberto Bossi, sprak van een terroristische daad. Oppositieleider Pier Luigi Bersani van de linkse Democratische Partij noemt de aanslag ,,een niet te beschrijven actie die krachtig moet worden veroordeeld''. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA maandag gemeld.

Berlusconi werd zondag na een partijbijeenkomst op het plein voor de dom van Milaan in zijn gezicht geslagen met een hard voorwerp. Volgens de media ging het om een miniatuur van de dom, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Milaan. De waarschijnlijke dader is een man die al tien jaar voor psychische problemen in behandeling zou zijn.

President Giorgio Napolitano heeft de premier zijn solidariteit betuigd. Hij onderstreepte dat politieke en maatschappelijke tegenstellingen niet met geweld moeten worden uitgevochten en riep iedereen op tot zelfbeheersing bij het uitvechten van meningsverschillen.

Vicepremier Gianfranco Fini sprak van een ,,slechte dag voor Italië''. Alle politici hebben de plicht te voorkomen dat de jaren van geweld opleven, zei hij. In de jaren zeventig en tachtig pleegden ultralinkse en neofacistische groeperingen talrijke aanslagen. Zo werd oud-premier Aldo Moro ontvoerd en vermoord en kwamen in 1980 85 mensen om het leven bij een aanslag op het station van Bologna.

De Italiaanse bisschoppen noemen de aanslag op de premier ,,een incident van uitzonderlijke en afschuwelijke ernst''. Zij hopen dat er in Italië een ,,kalmer cultureel klimaat komt waarin mensen respect voor elkaar hebben'' en samen ,,het goede voor allen'' willen verwezenlijken.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft Berlusconi ,,een snelle genezing'' toegewenst.

Delen

Terug naar boven