r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Gezondheidsraad wil meer EU-subsidies

maandag 7 december 2009, 16:29

DEN HAAG (ANP) - De Gezondheidsheid adviseert de minister van Volksgezondheid om een apart fonds in te stellen waardoor onderzoekers meer EU-subsidies kunnen binnenslepen. Het geld dat de minister in het fonds zou investeren, wordt volgens het advies ruimschoots overtroffen door baten in de vorm van Europese onderzoekssubsidies.

Onderzoeksinstellingen zoals RIVM en NIVEL stuiten nu op de voorwaarde van de EU dat anderen moeten meebetalen voor het onderzoek. De Nederlandse overheid of de instelling zelf moeten daarom steeds een deel bijdragen. De laatste jaren is dat steeds lastiger geworden, stelt de Gezondheidsraad maandag in het rapport 'Boter bij de vis. Over matching van Europese subsidies voor gezondheidsonderzoek'.

Het fonds zou ook open moeten staan voor universitaire medische centra en andere overheidsinstellingen, voor zover ze onderzoek doen dat het ministerie van Volksgezondheid belangrijk vindt. Patiëntenorganisaties zouden er ook een vergoeding moeten krijgen van de kosten voor het aanvragen van Europese subsidies, aldus het advies.

Terug naar boven