r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-verdrag van Lissabon van kracht

dinsdag 1 december 2009, 4:59

BRUSSEL (ANP) - Het EU-verdrag van Lissabon treedt dinsdag in werking. Belangrijkste doel ervan is de EU beter te laten functioneren.Zo zullen de lidstaten over meer onderwerpen bij meerderheid kunnen gaan beslissen, in plaats van bij unanimiteit, al blijft op een aantal beleidsterreinen, zoals belastingzaken en buitenlands beleid, het vetorecht bestaan.

Verder krijgen het Europees Parlement en de nationale parlementen van de lidstaten meer zeggenschap. Het Europarlement mag gaan meebeslissen over justitie en landbouw en nationale parlementen kunnen een heroverweging van Brusselse besluiten afdwingen.

Verder komt er een EU-president die de toppen van EU-leiders gaat voorzitten. De Belg Herman Van Rompuy wordt de eerste die deze baan krijgt. Hij treedt op 1 januari aan. Ook komt er een EU-buitenlandchef. De Britse Catherine Ashton gaat die functie als eerste vervullen. Ze krijgt meer bevoegdheden dan Javier Solana, die de afgelopen jaren als EU-buitenlanddcoördinator optrad.

Het Verdrag van Lissabon kwam tot stand nadat Frankrijk en Nederland in 2005 de tekst van een Europese grondwet hadden afgewezen. Ook de goedkeuring door de lidstaten van het Verdrag van Lissabon, dat inhoudelijk veel overeenkomsten vertoont met de grondwet, ging niet van een leien dakje. In Ierland waren twee referenda nodig en de Tsjechische president Valclav Klaus stribbelde lang tegen voor hij zijn handtekening plaatste.

Delen

Terug naar boven