r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Plan voor EU-verkiezingsdag, mogelijk zondag

zondag 29 november 2009, 15:11

BRUSSEL (ANP) - Verkiezingen voor het Europees Parlement vinden mogelijk voortaan op dezelfde dag in de hele EU plaats, eventueel op een zondag. Dat staat in een werkprogramma van de Europese Commissie, waarover de ministers van Binnenlandse Zaken van de 27 EU-landen maandag in Brussel beslissen.

Stemmen op zondag stuit in Nederland doorgaans op bezwaren van christelijke partijen. Mede om die reden waren de verkiezingen tot dusver gespreid over vier dagen, waarbij Nederland op donderdag kon stemmen.

Volgens het voorstel vragen de ministers de Europese Commissie ,,te kijken naar wat de nationale gewoonten en wetten zijn hoe te komen tot een gemeenschappelijke dag voor de verkiezing van het Europees Parlement.''

Veel EU-landen houden verkiezingen op zondag. Dat is onder meer het geval in België, Duitsland en Frankrijk.

Door de verkiezingen in heel Europa op een enkele dag te houden, zou er meer EU-gevoel moeten ontstaan bij de stemming. Sinds 1979 is de opkomst met 20 procentpunt gedaald, hoewel inmiddels de bevoegdheden van het Europees Parlement als medewetgever fors zijn uitgebreid.

Oorspronkelijk voorstel was om de verkiezingsdag steeds op 9 mei te houden. Die dag geldt als de 'Dag van Europa', omdat de Franse minister Robert Schuman op die dag in 1950 voor het eerst pleitte voor een Europese Unie. Dat idee staat niet in het uiteindelijke voorstel.

De studie naar een enkele verkiezingsdag moet 2012 klaar zijn, tijdig voor de volgende Europarlementsverkiezingen in 2014.

Het voorstel is ook controversieel bij het Europees Parlement. Parlementsleden hebben bijna vijfhonderd wijzigingsvoorstellen ingediend.

Wim van de Camp, leider van de CDA-Europarlementsleden: ,, Ik zie Nederland nog niet gaan stemmen op zondag. Voor de beeldvorming is het misschien beter dat het op een dag gebeurt. Wij willen dan graag de woensdag, maar ik zie de grote landen nog niet opschuiven naar de woensdag. Ik denk dat er nog heel wat water door de rivier gaat, voordat we de stap maken naar een enkele EU-verkiezingsdag.''

Terug naar boven