r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Y.C.D. (Yves) Leterme

foto Y.C.D. (Yves) Leterme
vergrootglas
bron: Wikipedia / Lawrence Jackson

Yves Leterme (1960) was in maart-december 2008 en van 25 november 2009 tot 6 december 2011 minister-president van België. De op de taalgrens geboren West-Vlaming Yves Leterme studeerde rechten en werd daarna actief bij de christendemocratische partij CVP. In 1997 werd hij parlementslid en in 2001 fractievoorzitter van CD&V (de Vlaamse 'opvolger' van de CVP). In 2004-2007 was hij minister-president van Vlaanderen en daarna federaal vice-eerste minister. Hij keerde in juli 2009 terug in het kabinet als minister van Buitenlandse Zaken en volgde later Van Rompuy op als eerste minister. Vanaf 2012 is hij adjunct-secretaris-generaal van de OESO.

in de periode 2008-2011: regeringsleider/staatshoofd EU-land

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.

Terug naar boven