r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Minister Donner opent digitale Europese projectkaart

vrijdag 27 november 2009, 15:00

Minister Donner van Sociale Zaken verricht op vrijdag 27 november de feestelijke aftrap van de interactieve digitale projectenkaart www.europaomdehoek.nl. Op deze nieuwe website is in één oogopslag te zien welke projecten er in Nederland worden gefinancierd met Europees geld uit het ESF-fonds voor sociale projecten en uit de Europese regionale subsidies (EFRO).

De website is bedoeld om zowel mensen die beroepsmatig met Europa bezig zijn als het grote publiek een beter inzicht te geven in het concrete nut van de EU voor Nederland. Daarmee wordt de transparantie en de kennis over de besteding van Europees geld vergroot. Tevens laat de website zien dat Europa en Nederland samen sterk staan en een breed scala aan projecten een beslissend zetje in de rug geven.

Tot nu ontbreekt een goed en makkelijk toegankelijk overzicht van de projecten die Europa in Nederland mede financiert. Door alle informatie op één plek te bundelen, worden lastige en tijdrovende zoektochten voorkomen. Ook kunnen bestuurders en politici de website gebruiken om te rapporteren waar zij Europees en Nederlands belastinggeld aan hebben besteed.

Ondernemers vinden op de website voorbeeldprojecten in andere regio's in hun zoektocht naar subsidies, scholen treffen er de informatie die zij zoeken voor een excursie en kritische burgers zien de concrete gevolgen van Europese samenwerking. Bijvoorbeeld steun aan kleine bedrijven, omscholing van werknemers of de bescherming van natuur en milieu.

Uiteraard is de website ook voor de media een handig hulpmiddel bij het beantwoorden van de klassieke vraag: "Wat doet Europa voor Nederland?"

Om 17.30 uur opent minister Donner de website en de bijbehorende tentoonstelling op het Centraal Station Utrecht, waar tevens een grote circuscampagne plaatsvindt waar verschillende Europese organisaties het publiek laten zien hoe Nederlanders baat hebben bij Europa.

Terug naar boven