r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kandidaten Europese Commissie bekend

woensdag 25 november 2009, 15:35

BRUSSEL (ANP) - De kandidaten van alle EU-lidstaten voor de nieuwe Europese Commissie zijn bekend. Hieronder volgt het lijstje dat commissievoorzitter José Manuel Barroso (Portugal) woensdag bekend heeft gemaakt.

Eerder was door de EU-top de Britse Catherine Ashton al aangewezen als EU-buitenlandchef. Zij wordt ook een van de vicevoorzitters van de Europese Commissie.

Over de portefeuilleverdeling moeten de nieuwe eurocommissarissen nog onderhandelen met Barroso. De Nederlandse regering gaat ervan uit dat Kroes ICT en Telecom krijgt en ook een van de vicevoorzitters wordt. Naar verluidt neemt de Spanjaard Almunia haar oude portefeuille Concurrentie over. De Fransman Barnier wordt genoemd voor Interne Markt.

De Tsjechische kandidaat Füle aast op de baan waarin hij verantwoordelijk wordt voor de Uitbreiding van de EU. De Roemeense regering wil graag dat haar commissaris Ciolos belast wordt met het omvangrijke landbouwbeleid, maar onzeker is of dat lukt. De Oostenrijker Hahn krijgt vrijwel zeker de baan van EU-commissaris voor Wetenschap.

Terug naar boven