r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Duitsland kiest openlijk voor Van Rompuy

woensdag 18 november 2009, 8:48

BRUSSEL (ANP) - Duitsland heeft zich openlijk uitgesproken voor de Belgische premier Herman Van Rompuy als eerste EU-president. ,,De Duitse regering is voor premier Van Rompuy en aan Berlijn zal het niet liggen als het toch nog zou mislukken'', zegt de Duitse ambassadeur in Brussel, Reinhard Bettzuege, woensdag in een interview met de Belgische krant De Morgen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en Van Rompuy hebben volgens de ambassadeur ,,veel achting voor elkaar en ze behoren natuurlijk tot dezelfde christendemocratische politieke familie in Europa. Wij zijn ervoor dat kleinere landen een belangrijke rol spelen binnen de Europese Unie en zo'n voorzitterschap is natuurlijk een belangrijke rol''.

De EU-leiders kiezen donderdag tijdens een top in Brussel wie de eerste EU-president in de geschiedenis wordt. Van Rompuy heeft veruit de beste papieren. Haagse bronnen hebben weinig hoop meer dat premier Jan Peter Balkenende, aan wie lange tijd ook veel kansen werden toegedicht, de functie nog kan binnenhalen.

De meeste weerstand ondervindt Van Rompuy van het Verenigd Koninkrijk. Britse kranten voeren al enkele dagen campagne tegen de Belgische premier, die 'een eurofiel' zou zijn, en de Britse premier Gordon Brown houdt vast aan de kandidatuur van zijn voorganger Tony Blair.

Maar volgens bronnen in Brussel is de regering in Londen er alleen op uit een zo zwaar mogelijke post in de Europese Commissie binnen te slepen. Mogelijk zet zij in op de baan van Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid, een functie waarover de EU-leiders donderdag ook beslissen. De Hoge Vertegenwoordiger wordt tevens vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Eerder gold de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband als kandidaat voor de post. Hij liet weten niet beschikbaar te zijn, maar ingewijden denken dat tactische overwegingen daarbij een rol speelden, met als inzet de portefeuille van Hoge Vertegenwoordiger zo zwaar mogelijk te maken.

Terug naar boven