r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tsjechië heeft Verdrag van Lissabon getekend

dinsdag 3 november 2009, 16:15

PRAAG (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Tsjechische president Vaclav Klaus heeft het Verdrag van Lissabon ondertekend. Dat zei hij dinsdag. Klaus was de laatste regeringsleider in de Europese Unie die zijn handtekening nog onder het verdrag moest zetten.

Het Constitutionele Hof in Praag had eerder op de dag bepaald dat het verdrag niet in strijd is met de Tsjechische grondwet. Het verwierp daarmee een klacht van senatoren.

De euroscepticus Klaus lag lang dwars, maar de EU-leiders trokken hem vorige week over de streep door Tsjechië een voorbehoud toe te staan op het EU-verdrag. Klaus vreesde anders schadeclaims van Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit Tsjechië zijn verdreven.

Het EU-verdrag, dat bedoeld is om de EU efficiënter te laten functioneren, kan nu op 1 december of 1 januari van kracht worden. De EU zal vermoedelijk op korte termijn een top van regeringsleiders houden om een aantal benoemingen te regelen.

Het gaat om een EU-president, een functie die in het verdrag wordt gecreëerd, en een Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid. Ook moet er nog een nieuwe Europese Commissie worden samengesteld.

Delen

Terug naar boven