r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tsjechisch hof maakt weg voor Verdrag van Lissabon vrij

dinsdag 3 november 2009, 9:14

BRNO (ANP/AFP) - Het Constitutionele Hof van Tsjechië heeft dinsdag een klacht van zeventien senatoren over het Verdrag van Lissabon van de Europese Unie afgewezen. Volgens de rechters is het verdrag niet in strijd met de Tsjechische grondwet. Daarmee is de weg vrij voor het verdrag dat de EU moet stroomlijnen en slagvaardiger maken. Tsjechië is het laatste EU-land dat het verdrag nog moet ratificeren.

Alleen de eurosceptische Tsjechische president Vaclav Klaus moet nu nog zijn handtekening plaatsen. Hij heeft de EU-leiders beloofd dat te doen als het Constitutionele Hof de klacht zou afwijzen en als Tsjechië een voorbehoud zou krijgen op het Handvest voor de grondrechten, waarnaar in het EU-verdrag wordt verwezen. De EU-leiders gaven hem vorige week zijn zin. Klaus wil de uitzonderingspositie voor zijn land omdat hij vreest dat anders Duitsers die na de oorlog uit Tsjechië zijn verdreven, schadeclaims kunnen indienen voor hun verloren bezittingen.

Als Klaus zijn handtekening heeft gezet, zal er waarschijnlijk op korte termijn een ingelaste EU-top worden belegd om een aantal belangrijke benoemingen te regelen. Daarbij gaat het onder meer om de nieuwe functie van EU-president. Het leek erop dat premier Jan Peter Balkenende hiervoor hoge ogen gooide, maar de laatste dagen komt zijn Belgische collega Herman van Rompuy steeds nadrukkelijker in beeld voor de post.

Delen

Terug naar boven