r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tsjechisch Hof doet uitspraak over EU-verdrag

dinsdag 3 november 2009, 6:07

BRUSSEL (ANP) - Het constitutionele hof in Tsjechië doet vandaag uitspraak over een klacht van een aantal senatoren dat het nieuwe EU-Verdrag van Lissabon strijdig zou zijn met de Tsjechische grondwet. Als het hof in Brno de klacht afwijst, ligt de weg open voor president Vaclav Klaus om het verdrag te bekrachtigen. Tsjechië zal dan als laatste EU-lidstaat de tekst hebben geratificeerd.

De euroscepticus Klaus heeft toegezegd zijn handtekening te plaatsen nadat de 27 EU-leiders Tsjechië eind vorige week een voorbehoud hadden toegezegd op het Handvest voor de grondrechten, waarnaar in het EU-verdrag wordt verwezen. Klaus had dat geëist, omdat hij bang is dat Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit Tsjechië zijn verdreven anders schadeclaims kunnen indienen voor hun verloren bezittingen.

Als het EU-verdrag is goedgekeurd, vindt waarschijnlijk op korte termijn een ingelaste EU-top plaats. Die is nodig om een 'EU-president', een Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid en de leden van de nieuwe Europese Commissie aan te wijzen. Voor eerstgenoemde functie wordt onder anderen premier Jan Peter Balkenende al een tijdje genoemd, al zijn er geruchten dat zijn Belgische collega Herman Van Rompuy inmiddels betere papieren heeft.

Delen

Terug naar boven