r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Kandidaten voor EU-presidentschap

maandag 2 november 2009, 12:58
Vlag Europese Unie

BRUSSEL (ANP) - Ondanks zijn herhaalde verklaring dat hij 'geen kandidaat' is, zingt de naam van premier Jan Peter Balkenende hardnekkig rond voor de functie van 'EU-president'. Maar het aantal gegadigden voor deze nieuwe post, die ontstaat door het EU-verdrag van Lissabon, is aanzienlijk groter. Hieronder een overzicht van de meest genoemde in het Brusselse geruchtencircuit.

Tony Blair (56). Voormalig premier van Groot-Brittannië. Socialist. Gold aanvankelijk als de belangrijkste kanshebber, maar is inmiddels vrijwel uit beeld, hoewel de Britse regering hem nog steeds steunt. Iedereen gaat ervan uit dat de eerste EU-president afkomstig zal zijn uit de centrum-rechtse Europese Volkspartij (EVP), waarvan ook het CDA deel uitmaakt.

Jean-Claude Juncker (54). Premier van Luxemburg. EVP'er . Heeft gezegd de baan niet te weigeren als die hem wordt aangeboden. Juncker is de langstzittende premier van de EU, maar geldt als te federalistisch (voorstander van een krachtige politieke samenwerking in de EU). Krijgt waarschijnlijk geen steun van de Britten, die vinden dat hij de kansen van Blair heeft verpest.

Wolfgang Schüssel (64). Voormalig kanselier van Oostenrijk. EVP. Heeft goede relatie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, maar zou minder goed liggen bij de Franse president Nicolas Sarkozy. Die verwijt hem dat hij in 2000 een regering vormde met de rechtse populist Jörg Haider.

Herman Van Rompuy (62). Premier van België. EVP. Wordt steeds vaker genoemd als een voor iedereen aanvaardbare compromiskandidaat. Evenals Balkenende 'geen kandidaat'. De vraag is of Van Rompuy, nog geen jaar premier, het zijn land kan aandoen om nu al weer te vertrekken.

Fredrik Reinfeldt (44). Premier van Zweden, dat op dit moment het roulerende EU-voorzitterschap bekleedt. EVP'er. Maakt goede indruk als EU-voorzitter. Als voorstander van hervorming van de Europese landbouwpolitiek waarschijnlijk niet makkelijk aanvaardbaar voor Frankrijk.

Jan Peter Balkenende (54). Na Juncker de langstzittende EU-premier. Geldt als handige compromissenbouwer en heeft goede band met Merkel en Sarkozy. De Oost-Europese lidstaten zouden moeite hebben met zijn rechtlijnige opvattingen over het EU-begrotingsbeleid.

Vaak genoemd worden ook Guy Verhofstadt, ex-premier van België, liberaal; Paavo Lipponen, premier van Finland, socialist; Felipe Gonzales, ex-premier van Spanje, socialist en Mary Robinson, ex-president van Ierland, socialiste. Alleen al door hun politieke kleur lijken ze weinig kans te maken.

Overigens leert de geschiedenis van de EU dat belangrijke posten vaak gaan naar iemand die vooraf op geen enkel kandidatenlijstje voorkwam.

Terug naar boven