r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Kaliningrad

Vlag van Kaliningrad

Kaliningrad is een Russische exclave aan de Oostzee. Met circa 1 miljoen inwoners en een oppervlakte van 15.000 km² behoort het tot de kleinste oblasten (bestuurlijke eenheden) van de Russische Federatie. De hoofdstad is Kaliningrad stad (voorheen Koningsbergen). Het gebied wordt geheel omsloten door Polen en Litouwen en is topografisch gezien dus volledig gescheiden van het grondgebied van de rest van Rusland.

De exclave maakte tot 1945 deel uit van het Duitse Oost-Pruisen. In dat jaar werd het zuiden van Oost-Pruisen Pools grondgebied en werd het noorden, inclusief de voormalige Pruisische hoofdstad Koningsbergen, door de Sovjet-Unie ingelijfd. Sinds het uiteenvallen van de USSR en het toetreden van Polen en Litouwen tot de Europese Unie in 2004, is Kaliningrad feitelijk een Russische enclave binnen de EU.

De stad is gelegen aan de kust van de Oostzee, aan de monding van de rivier de Pregolja (Pregel) en is een verkeersknooppunt met een zeehaven en belangrijke spoor- en wegverbindingen. De luchthaven heet Chrabrovo. Er is ook veel industrie: machinebouw, metallurgische en lichtere industrie. Kaliningrad heeft voorts een universiteit, musea, theaters, opera, ballet en een dierentuin.

Delen

Terug naar boven