r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlementariërs PVV weigeren deel vergoeding

vrijdag 23 oktober 2009, 10:42

Gewijzigd 11:42 uur

BRUSSEL (ANP) - De PVV-fractie in het Europees Parlement weigert 90 procent van de vergoeding voor kantoorkosten in Nederland.

Die vergoeding van het parlement bedraagt 4200 euro per maand per parlementslid, bedoeld voor de kosten van telefoons, internet en dergelijke. ,,Schandelijk veel'', zegt Barry Madlener, leider van de vier PVV'ers in het Europarlement vrijdag. ,,Het bedrag moet voor alle Europarlementariërs fors worden gekort''.

De fractie heeft het parlement in augustus gemeld dat het hoooguit 400 euro wil ontvangen per lid, als vergoeding voor telefoonkosten. Madlener noemt het onbegrijpelijk dat andere parlementsleden deze onkosten zomaar aanvaarden.

De regeling leidt volgens hem tot misbruik. ,,Er blijken Europarlementariërs te zijn die zelfs een kamer in hun eigen huis huren en zo een extra vergoeding opstrijken.''

ChristenUnie-Europarlementslid Peter van Dalen had donderdag zijn grote verbazing uitgesproken dat hij en andere leden van het Europarlement geheel geen bonnetjes of andere verantwoording zijn verschuldigd voor de kantoorvergoeding. Van Dalen wil het onderwerp in december aan de orde stellen bij het Oranjeberaad van de gezamenlijke Nederlandse Europarlementariërs.

De regeling voor kantoorkosten in eigen land is nog de enige die het parlement zonder controle betaalt aan de leden. Sinds de zomer moeten parlementsleden wel bijvoorbeeld hun reiskosten aantonen. Ook mogen ze niet meer zo makkelijk lucratieve banen geven aan familieleden en vrienden.

Delen

Terug naar boven