r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlement wijst Berlusconi niet terecht over persvrijheid

woensdag 21 oktober 2009, 16:30

STRAATSBURG (ANP) - Groenen, socialisten en liberalen in het Europarlement hebben woensdag vergeefs geprobeerd om de Italiaanse premier Silvio Berlusconi een flinke draai om de oren te geven. Met een verschil van drie van de 668 uitgebrachte stemmen verwierp het parlement een resolutie die Berlusconi kapittelde wegens een gebrek aan persvrijheid in Italië.

Berlusconi bezit vele commerciële omroepen en beïnvloedt de staatstelevisie. Hij laat kritische journalisten en programma's van de buis halen.

De resolutie was ingediend door Sophie in 't Veld (D66), Hans van Baalen (VVD), Dennis de Jong (SP) en Judith Sargentini (GroenLinks) en anderen. Ze vrezen dat Europa niet meer geloofwaardig opkomt voor mensenrechten elders in de wereld, als het in Italië zulke schendingen toestaat, ,,Als de Italiaanse premier Berlusconi de vrije hand krijgt om lastige journalisten weg te werken of te intimideren, waarom mag Turkije dat dan niet?'', zegt Sargentini van Groenlinks.

Sargentini vindt het ,,heel triest, heel ernstig'' dat de resolutie over Berlusconi is verworpen. ,,Dit betekent dat een groot deel van het Europarlement de persvrijheid in Italië en de rest van Europa niet serieus neemt. We leggen ons hier niet bij neer. We komen er later op terug, ook over andere landen.''

VVD-Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert spreekt over ,,een grof schandaal'' dat de resolutie is verworpen. ,,Machtsmisbruik en intimidatie zijn schering en inslag in Italië. Dit staat haaks op het Handvest van de Grondrechten.''

Maar CDA, PVV en ChristenUnie vinden dat het Europarlement zijn boekje te buiten zou gaan met de resolutie. ,,Europa moet zich niet bemoeien met de persvrijheid in Italië. Ik heb goede hoop dat de Italianen zelf kunnen optreden'', zegt Peter van Dalen (ChristenUnie). Wim van de Camp (CDA) meent dat EU-commissaris Neelie Kroes (VVD) zou optreden als er een probleem zou zijn met de media in Italië: ,,Maar die heb ik nog niet gehoord.''

Door Berlusconi's invloed hebben Italiaanse tv-kijkers en krantenlezers de afgelopen maanden amper iets te horen gekregen over de schandalen rond Berlusconi. Zo was er nauwelijks aandacht voor de feestjes met prostituees in zijn huis en zijn vermeende affaire met een minderjarig model.

Als uitzondering begon het linkse dagblad La Repubblica een petitiecampagne, nadat Berlusconi Rosy Bindy, een vrouwelijke oppositieleider, had bespot in een telefoontje naar een tv-programma. De 73-jarige premier zei over Bindy (58) dat ze ,,mooier is dan dat ze intelligent is''.

.

Terug naar boven