r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oranjeberaad Europarlementariërs krijgt toch vervolg

dinsdag 20 oktober 2009, 20:38

STRAATSBURG (ANP) - De bijeenkomst was nuttig en de sfeer en aandacht waren goed. Dat zei Europarlementariër en initiatiefnemer Wim van de Camp dinsdagavond na afloop van het eerste zogeheten Oranjeberaad. De CDA-fractieleider was ook tevreden met de opkomst, al ontbraken de Europarlementariërs van PvdA en D66.

Doel van het Oranjeberaad is te kijken of de Nederlandse Europarlementariërs samen beter kunnen opkomen voor het Nederlandse belang. Volgens Van de Camp is er zo'n anderhalf uur gesproken over een groot aantal onderwerpen en is er een vervolgbijeenkomst gepland. Die zal plaatsvinden op 16 december.

De bedoeling is dat er dan wordt bepaald wat er wel en niet in het Oranjeberaad moet worden besproken. Van de Camp: ,,Sommige Europarlementariërs willen het heel breed houden anderen willen het beperken tot praktische zaken als het onderhouden van het contact met de Tweede Kamer.'' Volgens hem moet de uiteindelijke taak van het overleg zich evolueren.

Europarlementariër Barry Madlener (PVV) zei na afloop dat hij het positief vindt dat ,,het besef dat Nederland beter voor zichzelf moet opkomen ook bij andere partijen is doorgedrongen''. Hij ziet dat als een verdienste van de PVV.

Teleurgesteld was de PVV dat een voorstel om ernaar te streven de hoge nettobijdrage van Nederland aan de EU te verlagen niet door alle partijen werd gesteund. De partij heeft het onderwerp opnieuw op de agenda gezet voor de volgende bijeenkomst van het beraad. Over de kans dat het Oranjeberaad een succes wordt, zegt Madlener slechts ,,gematigd positief te zijn.''

Terug naar boven