r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tsjechische president zal EU-verdrag tekenen

zaterdag 17 oktober 2009, 13:59

PRAAG (ANP/AFP) - De Tsjechische president Vaclav Klaus laat blijken dat hij uiteindelijk wel zijn handtekening zal zetten onder het nieuwe EU-verdrag. De kritische president is het laatste staatshoofd in de EU dat nog moet tekenen en vertraagt zo de hele invoering.

,,De trein van het EU-verdrag gaat zo snel en is al zo ver dat hij niet meer kan worden gestopt of teruggestuurd. Hoe graag sommigen dat ook zouden willen'', zei Klaus zaterdag in de krant Lidove noviny.

De Tsjechische president voegde eraan toe dat hij het verdrag nog steeds geen goede zaak vindt. Hij opperde vorige week plots een nieuwe voorwaarde voor zijn handtekening. Hij eiste dat de 26 andere EU-landen zouden toezeggen dat Duitsers die in 1945 uit Tsjechië zijn verdreven, geen recht hebben op schadevergoeding. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie noemde de eis absurd en onwerkelijk.

President Klaus wacht nog wel op een eindoordeel van het Constitutioneel Hof in Praag. Hij zei zaterdag niet te willen wachten op Britse verkiezingen komend voorjaar, waar waarschijnlijk ook een premier aan de macht komt die tegen het EU-verdrag is: David Cameron van de Conservatieven. ,,Tenzij de Britten verkiezingen houden in de komende dagen of weken.''

Delen

Terug naar boven