r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Poolse president tekent EU-verdrag

zaterdag 10 oktober 2009, 13:05

BRUSSEL (ANP/AFP/DPA) - De Poolse president Lech Kaczynski heeft zaterdag in Warschau het EU-verdrag van Lissabon getekend. Dat gebeurde in aanwezigheid van voorzitterJosé Manuel Barroso van de Europese Commissie, premier Fredrik Reinfeldt van huidig EU-voorzitter Zweden en voorzitter Jerzy Buzek van het Europees Parlement.

Volgens Kaczynski, een eurosceptische conservatief, werd met het ja in het Iers referendum de laatste hinderpaal voor het EU-verdrag weggenomen. Hij sprak van een historische dag voor de EU en voor Polen.

Nu Polen het nieuwe EU-verdrag heeft bekrachtigd, is Tsjechië het enige land dat het nog moet ratificeren. Het Tsjechische parlement heeft al ja gezegd tegen de tekst, maar president Vaclav Klaus, eveneens een euroscepticus, maakt nog geen aanstalten om te tekenen.

Klaus eist voor zijn land een uitzondering op het Europees handvest voor de grondrechten, waarnaar in het nieuwe EU-verdrag wordt verwezen. Klaus is bang dat honderdduizenden Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit Tsjechië zijn verdreven dankzij het handvest schadvergoeding kunnen claimen voor de bezittingen die ze destijds zijn kwijtgeraakt.

Zweeds premier Reinfeldt heeft Klaus al gezegd dat hij ,,op het verkeerde moment'' komt met zijn voorwaarde. Het Verenigd Koninkrijk en Polen hebben weliswaar ook een 'opt out' bedongen voor het handvest, maar dat gebeurde al enkele jaren terug.

Overigens moet in Tsjechië het Constitutioneel Hof ook nog oordelen over een klacht van enkele senatoren dat het EU-verdrag strijdig zou zijn met de Tsjechische grondwet.

Het Verdrag van Lissabon moet ervoor zorgen dat de EU slagvaardiger kan opereren. Zolang het niet door alle 27 lidstaten is geratificeerd, kan de nieuwe Europese Commissie nog niet worden samengesteld. Ook de benoeming van een EU-president, een nieuwe functie die door het verdrag ontstaat, kan nog niet plaatsvinden. Voor deze post wordt premier Jan Peter Balkenende genoemd, al ontkent hijzelf kandidaat te zijn.

Delen

Terug naar boven