r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Britse Conservatieven willen referendum EU-Verdrag

zondag 4 oktober 2009, 13:47

LONDEN (ANP/AFP) - De Britse Conservatieve oppositieleider David Cameron heeft zondag wederom gezegd dat zijn partij na een eventuele verkiezingswinst in mei een referendum zal houden over het Verdrag van Lissabon, ondanks het Ierse ja van zaterdag. ,,We willen een referendum'', zei Cameron stellig.

De Tory-leider maakte wel het voorbehoud dat het Verdrag van Lissabon nog niet door alle 27 lidstaten geratificeerd moet zijn. Zaterdag stemden de Ieren in met het verdrag. Momenteel hangt goedkeuring van het verdrag voornamelijk nog af van Tsjechië. Het Tsjechische Constitutioneel Hof besloot vrijdag dat president Václav Klaus het Verdrag van Lissabon voorlopig niet mag ratificeren, omdat eerst een klacht van een aantal senatoren bekeken moet worden. Het is onduidelijk wanneer die procedure is afgerond.

,,Ik denk dat de mensen in dit land zeer boos en gefrustreerd zijn dat de Ieren twee keer hebben mogen stemmen over een verdrag dat de manier waarop we regeren verandert, en dat wij geen een keer hebben mogen stemmen'', aldus Cameron, die in de peilingen een goede kans maakt om het stokje van de regerende Labour-partij over te nemen.

Cameron ging echter niet in op wat er moet gebeuren als het Verdrag van Lissabon wordt aangenomen, voordat in Groot-Brittannië verkiezingen worden gehouden. Het verdrag geeft Brussel meer macht en moet de besluitvorming binnen de EU stroomlijnen. Ook krijgt de EU een president: een vaste voorzitter van het overleg tussen de regeringsleiders van de EU-landen. De Britse oud-premier Tony Blair heeft zich tot nu toe als enige officieel beschikbaar gesteld voor de functie.

Cameron deed zijn uitspraken voorafgaand aan het partijcongres van de Conservatieven, dat maandag begint. Hij wil ,,een radicale nieuwe richting'' inslaan, zei hij in de Britse media. Zijn standpunten zullen er volgens de huidige regering echter alleen voor zorgen dat Groot-Brittannië geïsoleerd raakt. De minister van Buitenlandse Zaken David Miliband noemde die isolatie zondag gevaarlijk.

Volgens de laatste peilingen zou 40 procent van de Britten voor de Conservatieven stemmen. De steun voor Labour, de partij van premier Gordon Brown, is gedaald tot 28 procent.

Terug naar boven