r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vrouw en recht. De beweging, de mensen, de issues, Amsterdam

datum 28 oktober 2009 16:00 - 18:00
plaats Amsterdam
locatie Spui 25-27 Toon locatie
aanwezigen K.M. (Kathalijne) Buitenweg, C.H.S. (Carien) Evenhuis, M.M. (Margreet) de Boer e.a.
organisatie Universiteit van Amsterdam (UvA)

In samenwerking met Amsterdam University Press

woensdag 28 oktober 2009, 16:00 - 18:00 uur

De sprekers

Aanmelden

In de afgelopen eeuw is de rechtspositie van vrouwen sterk verbeterd. Vrouwen hebben kiesrecht, worden niet meer ontslagen wanneer ze trouwen en verliezen dan ook niet meer hun handelingsbekwaamheid (tot 1957 hadden gehuwde vrouwen ongeveer evenveel te zeggen als kinderen). Als je door je man verkracht wordt, kun je daar ook aangifte van doen (tot 1991 was verkrachting binnen het huwelijk niet strafbaar). Er is wetgeving gelijke behandeling, en over het algemeen is er sprake van gelijkheid voor de wet voor mannen en vrouwen. Maar betekent deze gelijkheid op papier ook dat de rechtspositie van vrouwen daadwerkelijk is verbeterd?

Het rechtsgebied vrouw en recht is en blijft in beweging. Nieuwe thema's dienen zich aan; oude kwesties blijven actueel, of worden dat opnieuw. Het deze dag te verschijnen Vrouw en recht, de beweging, de mensen, de issues wordt uitgegeven vijf jaar nadat het Clara Wichmann Instituut, het expertisecentrum voor vrouw en recht, zijn deuren heeft gesloten.

Het boek geeft door middel van artikelen, interviews en columnachtige essays een doorkijkje in de wereld van vrouw en recht. Daarbij komen vragen aan de orde als: Hebben alle vrouwen werkelijk zeggenschap over hun lichaam, ook waar het gaat om wel of geen seks (seksueel geweld, maar ook sekswerk) of wel of geen kinderen (abortus)? Hoe gelijkwaardig zijn partners in het huwelijk, en in hun ouderschap? Worden arbeid en zorg eerlijk gedeeld, en wordt het werk van vrouwen net zo goed beloond als dat van mannen? Kunnen alle vrouwen wel gebruik maken van hun rechten; ook migranten en vrouwen zonder papieren? Maar ook: Moeten we eigenlijk wel streven naar gelijkheid? Is discriminatie van vrouwen van een andere orde dan die op andere gronden? Moeten we het begrip sekse niet gewoon afschaffen?

Carien Evenhuis zal het eerste exemplaar overhandigen aan Kathalijne Buitenweg. Margreet de Boer en Marjan Wijers zullen vervolgens in discussie gaan met Kathalijne Buitenweg, Domenica Ghidei en Titia Loenen over het boek en de huidige staat van de rechtspositie van de vrouw. Hierbij zal ook het publiek worden betrokken.

De sprekers

Carien Evenhuis is voorzitter van de Stichting Clara Wichmann Instituut. Het Instituut is in 2004 gesloten; de Stichting financiert nog enkele projecten, waaronder het boek Vrouw en Recht.

Margreet de Boer en Marjan Wijers waren beiden tot 2004 werkzaam bij het Clara Wichmann Instituut en werken momenteel als zelfstandig onderzoeker op het gebied van vrouw en recht en mensenrechten. Zij hebben het boek Vrouw en Recht samengesteld.

Kathalijne Buitenweg was Europarlementariër voor GroenLinks. Sinds 15 september 2009 is ze voorzitter van het Proefprocessenfonds Clara Wichman, een onderdeel van de vrouw en recht beweging zoals die in het boek wordt besproken.

Domenica Ghidei is lid van de Commissie Gelijke Behandeling, was een van de oprichters van de Vrouwenraad van de Vluchtelingen Organisaties Nederland en is een van de mensen die in het boek Vrouw en Recht wordt geïnterviewd.

Titia Loenen is hoogleraar rechtstheorie met bijzondere aandacht voor gender en recht aan de Universiteit van Utrecht. Zij heeft als extern adviseur meegewerkt aan de totstandkoming van het boek, wordt erin geïnterviewd en heeft erin geschreven over het huwelijk als issue.

Aanmelden

Toegang tot deze activiteit is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via onderstaande link AANMELDEN.

Als u meerdere plaatsen wilt reserveren dient u het formulier nogmaals in te vullen.

Verwijzingen

AANMELDEN

www.spui25.nl

Locatie

Spui 25-27

1012 WX  Amsterdam

Bron: Organisatie SPUI25


1.

Meer over...

Delen

Terug naar boven