r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség

Logo Fidesz
Bron: Wikipedia, 2015

De Alliantie van Jonge Democraten - Hongaarse Burgerunie (Fiatal Demokraták Szövetsége - Magyar Polgári Szövetség), kortweg Fidesz, is een christendemocratische en nationaal-conservatieve partij uit Hongarije. De partij staat conservatief-rechts in het politieke spectrum. Sinds 2010 maakt de partij deel uit van de regering.

Fidesz werd op 30 maart 1988 opgericht. Fidesz werd opgericht door jonge democraten, voornamelijk studenten, die werden vervolgd door de communistische partij en hierdoor vooral samenkwamen in kleine, geheime groepen. Na de teleurstellende uitslag van de nationale verkiezingen in 1994 veranderde de partij haar politieke positie van liberaal naar conservatief. Net als andere rechtse partijen in Hongarije maakt Fidesz zich sterk voor het traditionele gezin en is zij fel tegenstander van het homohuwelijk, het (onbeperkte) recht op abortus en euthanasie. Fidesz voert een nationaal-conservatief beleid op het gebied van de economie, Europese integratie en de omgang met de financiële sector.

Partijleider is Viktor Orbán, hij is sinds 29 mei 2010 minister-president. Eerder vervulde hij deze functie van 1998 tot 2002. Bij de Europese Parlementsverkiezingen in 2019 haalde Fidesz 11 zetels. De partij was tot maart 2021 verbonden met de Europese Volkspartij-fractie, waar ook het CDA deel van uitmaakt. Na een maand eerder al uit de fractie gestapt te zijn besloot Orbán nu om definitief te breken met de chirstendemocraten.

Meer informatie

Delen

Terug naar boven