r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Gabriele Albertini: portret van een bruggenbouwer

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 30 september 2009, 12:09.

In de zomer stelde het Europees Parlement de voorzitters van de verschillende commissies aan. De nieuwe voorzitter van de commissie Buitenlandse zaken is de Italiaan Gabriele Albertini (Europese Volkspartij). Wie is deze voormalige burgemeester van Milaan? Wat kunnen we van hem verwachten? Lees verder om het te ontdekken.

Tijdens de vorige zittingsperiode van het Europees Parlement werkte de heer Albertini in de vervoerscommissie met het voormalige Europees Parlementslid Georg Jarzembowski, die hem een "zeer open-minded, ervaren en welsprekend persoon" noemt. Jarzembowski: "Samenwerken met hem was een vreugde omdat hij efficiënt en deskundig is en altijd goede argumenten heeft. Hoewel hij een echte Italiaan is, komt hij altijd op tijd. Dit is niet altijd het geval bij Italianen; hij is dan ook een Europese Italiaan".

Capaciteit om te luisteren

Luca Toschi is sinds 2006 de assistent van Albertini: "Zijn meest opmerkelijke capaciteit is te luisteren naar de persoon tegenover hem en hem te begrijpen. Verder is hij zich zeer bewust van zijn grenzen en verliest hij nooit uit het oog hoe belangrijk zijn medewerkers voor hem zijn".

Andrea Vento werkte met Albertini samen in Milaan toen Albertini daar burgemeester was: "Hij is gezaghebbend, zonder autoritair te zijn. Hij hoeft zijn stem niet te verhogen. Veel mensen missen hem hier op het stadhuis, met inbegrip van de bodes; hij heeft altijd een woord over voor iedereen. Verder heeft hij een sterk gevoel voor humor, dat maakt het echt prettig met hem te werken."

Bruggenbouwer

Jarzembowski en Toschi zijn het erover eens dat het grootste succes als afgevaardigde voor Albertini het verkrijgen van regels voor passagiers van bussen en touringcars was: "Hij toonde zijn vermogen om te onderhandelen en rekening te houden met al zijn gesprekspartners, zo legt Toschi uit. Jarzembowski: "Uiteindelijk kwam hij met een oplossing die bijna unaniem werd aangenomen door het Europese Parlement. Hij is een goede bemiddelaar".

Jarzembowski over zijn nieuwe rol: "In de commissie Buitenlandse zaken zijn de meningen zeer verdeeld over bepaalde kwesties, het is ook een grote commissie. Ik denk dat hij in staat zal zijn om te bemiddelen tussen de groepen en zal proberen een consensus te vinden over de grote lijnen: dat is waarom ik denk dat hij een goede voorzitter zal zijn".


Terug naar boven