r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland op rem bij inzet EU-gevechtstroepen

maandag 21 september 2009, 15:44

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse regering staat niet te popelen de Europese snel inzetbare gevechtstroepen, de zogeheten battlegroups, in te zetten om gaten te vullen bij gewone militaire EU-operaties.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) is terughoudend, omdat hij vreest dat het EU-landen ontmoedigt nog veel troepen te leveren voor de gewone missies. Hij meldt dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Huidig EU-voorzitter Zweden wil volgende week maandag bij EU-beraad in Göteborg een balletje opwerpen over een flexibeler inzet van de gezamenlijke gevechtseenheden. De twee battlegroups bestaan uit 1500 militairen van EU-landen die bij toerbeurt een half jaar paraat staan om een crisis direct in de kiem te smoren. Sinds de start in 2007 zijn de troepen echter nooit ingezet.

De EU stelt daarom voor de groepen ook te gebruiken voor lopende missies. De EU kent al operaties zoals de ruim tweeduizend militairen die de orde handhaven in Bosnië (EUFOR Althea). De EU heeft tevens een vierhonderd man sterke politiemacht in Afghanistan (EUPOL) en de marinemissie EU NAVFOR Atalanta tegen piraten voor de Somalische kust.

Huidig EU-voorzitter Zweden oppert ook om de battlegroups achter de hand te houden als versterking voor de lopende missies. Als de situatie in bijvoorbeeld Bosnië uit de hand loopt, kunnen de gevechtstroepen uitrukken.

Van Middelkoop steunt deze suggestie wel: ,,De eenheid zou pas metterdaad worden ingezet indien de commandant aanvullende capaciteiten nodig heeft bij verslechterende omstandigheden''.

Nederland vormt in de eerste helft van 2010 samen met de Britten een van de twee battlegroups van de EU. Nederland levert hieraan 160 militairen, met name mariniers, maar ook logistieke en medische ondersteuning. De Britse bijdrage bestaat uit elfhonderd militairen.

In de eerste helft van 2011 leidt Nederland een EU-gevechtseenheid waarin ook Duitsland, Finland, Oostenrijk en Litouwen zitten.

Terug naar boven