r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Lega Nord

De Liga Noord (Lega Nord) is een separatistische partij in Italië. De partij staat rechts in het politieke spectrum en is daarmee het best te vergelijken met de PVV. De partij zit op dit moment in de regering.

Lega Nord is in 1991 opgericht door Umberto Bossi. De partij maakte deel uit van het kabinet-Berlusconi IV waarin Roberto Maroni de functie van minister van Binnenlandse Zaken vervulde.

Partijleider is Matteo Salvini.

Partijlijn

Het belangrijkste standpunt van deze partij is het meer autonoom maken van Noord-Italië. Dit houdt in dat Noord-Italië zijn eigen financiële beleid kan uitvoeren en ook eigen fiscale regels krijgt. Verder is de partij voorstander van ideeën uit zowel linkse als rechtse hoek. Zo staat de partij voor deregulatie van de markt, maar ook voor het bewaken van lonen en pensioenen. Ook maken ze zich sterk voor ecologische thema's. Lega Nord is echter ook aanhanger van populistische thema's en wordt beschuldigd van racisme.

Europees Parlement

Bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2014 heeft Lega Nord 5 zetels behaald. De partij is sinds 16 juni 2015 aangesloten bij de ENF-fractie.

Lega Nord is eurosceptisch.

Meer informatie

Delen

Terug naar boven