r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Melkveehouders vrezen verschil in staatssteun

dinsdag 8 september 2009, 15:34

DEN HAAG (ANP) - Landbouworganisatie LTO Nederland is bezorgd dat melkveehouders in Nederland minder staatssteun krijgen dan hun concurrenten in Duitsland en Frankrijk.

Aanleiding is het EU-beraad van ministers van Landbouw maandagavond over de historisch lage handelsprijs voor melk. De ministers besloten om de maximaal toegestane staatssteun aan melkveehouders tijdelijk te verdubbelen tot 15.000 euro in drie jaar.

,,Ik voorzie dat de Nederlandse regering daar amper gebruik van gaat maken. Maar Duitsland doet dat vast wel, onder druk van de verkiezingen'', zei woordvoerder Siebren Reitsma van de LTO-vakgroep melkveehouderij dinsdag. ,,Dat betekent dat onze inkomens gaan verschillen, terwijl we voor dezelfde wereldmarkt melk produceren.''

Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft gezegd de staatssteun alleen te gebruiken voor het vervroegd uitbetalen van de inkomenstoeslag. ,,Dat scheelt een klein bedrag aan rente over een paar maanden. Dat schiet niet op'', zegt Reitsma. ,,Het zou meer helpen als de overheid meebetaalt aan milieu-investeringen, of de langere mestopslag financiert die de EU ons nu verplicht.''

LTO Nederland is wel tevreden dat de ministers van Landbouw maandag besloten om het melkquotum niet te verlagen. Duitsland en Frankrijk hadden daarom gevraagd, maar kregen nul op het rekest. Zowel Verburg als LTO vreest dat een Europese productieverlaging van melk alleen maar leidt tot meer import van niet-Europese melk. Daar zijn de Nederlandse boeren niet bij gebaat.

Terug naar boven