r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bulgaarse ex-minister vervolgd om ambtsmisbruik

dinsdag 8 september 2009, 13:57

SOFIA (ANP) - De Bulgaarse ex-minister van Landbouw Valeri Tsvetanov is dinsdag aangeklaagd omdat hij de Staat voor miljoenen euro's zou hebben benadeeld. Dit maakte de openbaar aanklager in Sofia bekend.

Ook Tsvetanovs vroegere ondergeschikte Stefan Joeroekov, oud-hoofd van het Staatsagentschap voor de Bossen, is in staat van beschuldiging gesteld. Het tweetal wordt ervan verdacht in totaal 35 illegale grondtransacties te hebben goedgekeurd. Bij de transacties zijn dure staatsgronden geruild tegen waardeloze privéterreinen.

Criminologen schatten de schade van dergelijke transacties alleen al over 2008 op zo'n 750 miljoen euro. Onder druk van de milieubeweging en de publieke opinie besloot het parlement in februari de grondruil te verbieden. De transacties die Tsvetanov en Joeroekov ten laste worden gelegd, dateren van na die datum.

Voor de kersverse premier Boiko Borisov komen de aanklachten uiterst gelegen. Woensdag overlegt hij in Brussel met de Europese Commissie over vrijgave van de geblokkeerde Europese fondsen voor zijn land. Brussel heeft er lang op aangedrongen corrupte hoogwaardigheidsbekleders te bestraffen, hetgeen nu lijkt te gebeuren. In Sofia wordt er rekening mee gehouden dat meer aanklachten volgen.

Terug naar boven