r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Heemskerk naar de Verenigde Staten, Nederland

kaart nederlandNederland
datum 7 september 2009 - 10 september 2009
plaats Nederland
aanwezigen F. (Frank) Heemskerk, A. (Ahmed) Aboutaleb e.a.

Van maandag 7 september tot en met donderdag 10 september 2009 brengt staatssecretaris Frank Heemskerk (Buitenlandse Handel) een bezoek aan de Verenigde Staten (V.S.). Na bezoeken aan Boston (7 september) en Albany (8 september) bezoekt Heemskerk New York (9 en 10 september) in het kader van NY400.

Het eerste deel van het bezoek van Heemskerk staat in het teken van het uitbouwen van de banden met (bestaande) Amerikaanse investeerders in Nederland. Heemskerk bezoekt hiertoe een aantal Amerikaanse bedrijven in de regio rond Boston en Albany. 'Buitenlandse investeerders zijn van groot belang voor de Nederlandse economie. Ze zorgen voor werkgelegenheid en zijn innovatief. De V.S. is al lang de grootste buitenlandse investeerder in Nederland. Naast het aantrekken van nieuwe investeringen uit de V.S. is het belangrijk dat we ook actief werken aan behoud en uitbouw van de bestaande Amerikaanse investeringen in Nederland, vandaar dit soort bezoeken,' aldus Heemskerk.

Watersector

Na het bezoek aan Boston en Albany bezoekt Heemskerk New York in het kader van 400 jaar Nederlands-Amerikaanse relaties (NY400). Voor Heemskerk staan de festiviteiten daarbij vooral in het teken van het promoten van de Nederlandse watersector, de financiële sector, de creatieve sector en het toerisme. Zo wordt op 9 en 10 september een groot waterseminar georganiseerd. Ook spreekt Heemskerk samen met Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam met de Port Authority van New York en New Jersey om, in aanwezigheid van het Nederlands en Amerikaans bedrijfsleven, te bekijken waar Nederland een rol kan spelen bij de ontwikkeling van de kustlijn van Zuid West Brooklyn. Op 10 september is er verder in samenwerking met o.a. de VEB een financiële dag georganiseerd over onder meer de crisis en de toekomst van de financiële sector. Ook de promotie van Nederland als financieel centrum en kenniscentrum op pensioengebied krijgt hierbij aandacht.

American Dream

De Nederlandse kolonisten brachten naast openheid en tolerantie vooral ook vrijhandel naar de Verenigde Staten. Deze gedeelde waarden binden de VS en Nederland tot op de dag van vandaag en legden de basis voor onder meer 'The American Dream'. De V.S. is inmiddels al jaren de grootste buitenlandse investeerder in Nederland. Zo hielp de Netherlands Foreign Investment Agency (onderdeel van Economische zaken) in 2008 bij bijna 70 Amerikaanse investeringsprojecten. Hiermee nemen Amerikaanse investeringsprojecten ruim 80% van het totale investeringsbedrag (> € 530 mln.) voor hun rekening. Op zijn beurt is Nederland de derde investeerder in de V.S. Op het gebied van financiën en verzekeringen is Nederland zelfs de grootste investeerder. Waar het gaat om export voert Nederland jaarlijks voor zo'n 17,4 miljard euro uit naar de V.S. Qua invoer uit de V.S. in Nederland gaat het om ca. 23,9 miljard euro. Nederland is hiermee een van de belangrijkste handels- en investeringspartners van het land.

Meer informatie:

Op ez.nl staan dagelijks nieuwsberichten over de reis van staatssecretaris Heemskerk.

Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, Persvoorlichter, 070-3796464 of 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl

Meer informatie

www.ny400.nl


Inhoud

1.

Meer over...

2.

Meer informatie

Terug naar boven