r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rassemblement National (voorheen Front National)

Logo Front National

'Nationaal Samenwerkingsverband' (Rassemblement National) is een nationalistische partij in Frankrijk. De partij wordt gezien als extreemrechts.

De partij is voor strenge integratie van immigranten. Rassemblement National ziet de sociale zekerheid wel als verantwoordelijkheid van de staat. Maar het Rassemblement National wil ook het bedrijfsleven meer vrijheid geven, de belastingen en subsidies verlagen en regels versoepelen. De partij staat bekend als eurosceptisch en stond bijvoorbeeld achter het Franse 'nee' tegen de Europese Grondwet.

Het Rassemblement National is in 1972 door Jean-Marie Le Pen opgericht als Front National. Sinds 2011 is Marine Le Pen, dochter van Jean-Marie, leider van de partij.

Bij de Europese Parlementsverkiezingen in 2014 werd het Front National de grootste partij in Frankrijk en het verkreeg hiermee 24 zetels. Leden van FN hebben zich aangesloten bij de ENF-fractie en zijn eurosceptisch.

In het voorjaar van 2017 vonden in Frankrijk presidentsverkiezingen plaats. Le Pen stond met haar Front National tegenover de sociaal-liberale Emmanuel Macron in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Uiteindelijk verloor Le Pen met 33 procent van de stemmen van de pro-Europese Macron.

Terug naar boven