r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Christlich-Demokratische Union Deutschlands (CDU)

Logo CDU
Bron: Wikipedia, 2015

De Christelijke Democratische Unie (Christlich Demokratische Union Deutschland, CDU) is een christelijk-conservatieve partij in Duitsland. De partij staat iets rechts in het politieke spectrum en is het best te vergelijken met het CDA. Sinds 2005 maakt de partij deel uit van de regering.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werden er diverse kleine christendemocratische partijen opgericht in Duitsland. Deze partijen verenigden zich in 1950 tot de Christelijke Democratische Unie. De partij was bedoeld als brede christelijke beweging voor zowel protestanten als katholieken. Voor de oorlog waren deze geloven verdeeld over meerdere partijen waardoor ze nooit een vuist konden maken tegen de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij van Hitler.

Samen met de zusterpartij CSU uit Beieren vormt de CDU een fractie in de Bondsdag, ook wel Union genoemd. De fractie CDU/CSU is gedurende lange periodes aan de macht geweest , eerst in West-Duitsland en later in verenigd Duitsland.

Europees Parlement

Bij de Europese Parlementsverkiezingen in 2014 heeft de CDU 29 zetels behaald. De partij is verbonden met de fractie Europese Volkspartij, waar ook het CDA deel van uitmaakt.

De CDU is pro-Europa.

Meer informatie

Terug naar boven